Myslete jako čmelák!

12.11.2013 19:38

Před několika lety vědci z National Aeronautics and Space Administration (NASA) projevili zájem o čmeláka. Lidé z laboratoří odhadovali, že tento malý hmyz skrývá tajemství o létání, které mohou poskytnout odpovědi na otázky o fungování ve vesmíru.

Konec konců, jak tak malá křídla mohou vytvořit účinný vztlak pro relativně velký a chlupatý trup? A jak se může oblé těleso v letecké poloze, která porušovala hodně zákonů aerodynamiky, pohybovat vzduchem tak účinně? Opravdu je toho spousta, co nás tento malý bzučivec může naučit.

Vědci se tedy pustili do studia čmeláka, aby odhalili jeho letecké tajemství. Tak jak je u vědců obvyklé, vytvářeli hypotézy, podrobně zkoumali, pečlivě prohlíželi, pitvali, srovnávali, analyzovali, měřili, stopovali, filmovali, porovnávali a debatovali o čmelákovi. Po týdnech úsilí došli k jednoznačnému závěru: čmelák létat nemůže.

Naštěstí to čmelákovi nikdo neřekl. Hloupý hmyz prostě věřil, že létání je pro něj normální navzdory tomu, co pro nejlepší mozky vědeckého světa byl neoddiskutovatelný fakt.



Od čmeláků se toho můžeme hodně naučit. Jednou z rozhodujících částí skládačky zvané dobré plavání je věřit v sebe a ve schopnosti uspět. "Jestliže si myslíte, že můžete, nebo si myslíte, že nemůžete", říká Henry Ford, "tak máte nepochybně pravdu." Čmelák je přesvědčen, že létat může. Vlastně ho ani žádná jiná myšlenka nenapadne a prostě dál létá.

 

 

Zroj: vojtechovsky.blog.idnes.cz/c/69985/Myslete-jako-cmelak.html

—————

Zpět